Idegsebészet

Az agyat, gerincvelőt és a perifériás idegeket érintő betegségek sebészi úton való kezelése.

Az országban egyedülálló módon, a klinikánkon lehetőség van az agy bizonyos tumoros és különböző veleszületett vagy szerzett elváltozásainak speciális műtéti ellátására.

Ilyen, eddig csak nálunk elérhető műtétek például a hipofízist érintő tumorok eltávolítása a szájüregen keresztül, az agy-víz kór (hydrocephalus) speciális shunt-tel történő elvezetése a hasüregbe (ventriculoperitonealis shunt), különböző típusú agydaganatok, gyulladásos területek eltávolítása vagy szövettani vizsgálatra történő mintavételek. 

Ilyen típusú műtétek esetén speciális műszereket használunk úgy, mint nagy nagyítású operáló mikroszkóp, neuroendoszkópia, kifejezetten agyi műtétekhez alkalmas kézi műszereket.

Ezeken felül a gerincvelőt érintő porckorongsérvek, gerincvelő daganatok, fejlődési rendellenességek (Pl.: Wobbler szindróma, Atlanto-Axialis subluxació stb) műtéti ellátása is elérhető klinikánkon valamint a perifériás idegrendszer (idegek, izmok) elváltozások, mint például ideghüvely tumor eltávolítása vagy ideg és izom biopszia vétele.

A szakterület orvosai:

Dr. Lehner László

Dr. Seregi Antal